Live verslag Kings of Code: JavaScript events & Netlog

Netjes op tKings of Code" om 9:30u. Robert Gaal (Wakoopa) opent de eerste van waarschijnlijk nog vele. [09:31] Eerste spreker is Peter-Paul Koch a.k.a. PPK van Quirksmode.org. Na zijn lezing bij PFCongrez ben ik benieuwd waar hij dit keer weer mee komt. Na eerst de W3C event specificatie critisch aandacht te hebben gegeven gaat hij snel over op de Mouseover en zijn vriendjes. Aandachtig wordt het probleem met dropdown menu's, en met name de mouseover & mouseout events die hierbij betrokken zijn, onder de loep genoemen. [09:45] "Microsoft 99% waardeloos, 1% briljant. Echter is dat briljante dan ook meteen alleen voor microsoft en niet voor de concurrent." [10:11] Veel van zijn punten uit de presentatie van het PFCongrez komen terug, hij gaat er dit keer echter dieper op in. Het blijft boeiend om die man aan het woord te hebben. Zijn presentaties zijn goed, duidelijk en recht voor zijn raap.

[10:13] Een hoop van de problemen met apparaat onafhankelijkheid worden aan de kaart gebracht. Internet explorer & Safari (let wel 3.1) komen hierbij uit beste uit de test. Voornamelijk op het gebied van ‘keydown’ en ‘keypress’ events.

[10:17] Leuk om te zien hoe hij alle browsers naast het W3C model legt. Kennelijk luisteren ze geen één van alle naar elkaar. En dan vinden ze het raar dat programmeurs het moeilijk vinden om een website te programmeren voor alle browsers.

[10:20] Tijd voor vragen!

[10:21] De browser van PPK is op dit moment Firefox. Op DOM niveau zou zijn lijstje van boven naar beneden Firefox, Safari, Opera, IE zijn. Als je puur gaat kijken naar het handlen van Javascript dan kan IE wel een stapje omhoog.

[10:23] Hij gebruikt geen libraries maar schrijft zijn eigen liever, puur uit het oogpunt van gewoonte.

[10:24] Aflsuiting van de eerste presentatie (APPLAUS), opnieuw Robert Gaal aan het woord, hij kodigt Folke Lemaitre van Netlog.com aan.

[10:25] Folke aan het woord

[10:28] Wat is Netlog. Netlog is een sociaal netwerk waar je je eigen profiel aan kunt maken, direct kunt communiceren met vrienden en media kunt bekijken als foto’s, video’s, muziek, games, etc. Alles draait om de gebruiker zelf. Activiteiten van vrienden worden direct gecommuniceerd binnen Netlog. Zo ben je op de hoogte als een vriend een nieuwe foto upload of commentaar geeft op foto van een ander.

[10:31] Netlog ziet er overzichtelijker uit dan Hyves. Nu is dat natuurlijk niet het moeilijkste, maar het is wel een partij die de uitdaging aan gaat.

[10:35] statistieken van Netlog:
– 35.000.000 unieke bezoekers
– 4.000.000.000 pageviews/maand
– 19 talen
– 20 landen (Voornamelijk europa)
– top-100 Alexa ranking in België
– Website of the year 2007 awards in Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Italië

[10:38] Hoe ga je om met die 19 talen.
– Templates
– Parsing en koppelen van Identifiers
– Translators
– Compiler
– Staging
– Live

Een erg indrukkendwekkende presentatie van hun template engine.

[11:00] Een lang verhaal, maar het is duidelijk dat Netlog een gedegen concurrent kan worden van Hyves in Nederland. Het is een professioneel opgezet scociaal netwerk, wat er ook nog eens een stuk beter uit ziet als Hyves.nl. Inmiddels ben ik zelf ook te volgend op netlog. Over een paar dagen hier waarschijnlijk meer over als ik het eens aandachtig onder de loep heb genomen.

[11:15] tijd voor een korte pauze

[12:30] De slides van Peter-Paul Koch staan inmiddels online

Meer weten?

Gijs van Zon