Live verslag Kings of Code: eBuddy & jQuery – Mozilla

[16:18] de pauze eBuddy [16:19] Tijdens de late jaren '90 was front-end development niet nieuw. "Business was booming" en iedereen werd pro & developer. Er waren geen opleidingen, tutorials of blogs. Crossbrowser hield in dat je programmeerde voor IE4 & NS4. Er werd weinig CSS gebruikt. Alles werd gedaan met TABLE's en er werd al helemaal geen javascript gebruikt (buiten imagehovers dan). In de jaren 2002-2003 kreeg men meer inzicht in W3C. Tables werden al minder gebruikt en CSS werd steeds belangrijker. Crossbrowser programmeren werd al moeilijker door IE5.5, IE6 & het begin van Mozilla. [16:25] Tegenwoordig stijgt de technische ondersteuning. CSS is standaard geworden, Javascript is het nieuwe CSS (steeds populairder), browser bieden meer technische ondersteuning. Crossbrowser betekend programmeren voor IE6, IE7, Firefox, Safari, Opera, etc. Ondanks dat we voor meer browsers aan het programmeren zijn is de tijd die het kost om code crossbrowser te maken minder dan 8 jaar geleden.

[16:28] Front-end developers worden langzamerhand front-end programmeurs. Dit zal uiteindelijk mocht hier niets aan gebeuren leiden tot een daling van de kwaliteit. Een belangrijk ding om in de gaten te houden is het opsplitsen van de content (MVC).

[16:31] Wat tevens belangrijk is, is maintanability. Gebruik vaste patronen en leg deze vast.

[16:34] Veiligheid is iets wat steeds meer zal gaan spelen. Cross-site scripting, Cross-site scripting attacks. Een voorbeeld: de myspace javscript worm. Binnen 20 uur beginnende met 1 infectie had de worm zich aangemeld bij 1.000.000 gebruikers van MySpace (1/35 van het totaal aantal gebruikers).

[16:40] Einde van de presentatie.

[16:45] John Resig houd een presentatie over jQuery

[16:46] 3 lagen. Widgets, libraries, javascript.

[16:47] Voorbeelden van libraries zijn: prototype, jQuery, Yahoo UI & Dojo. Dit zijn op het moment de meest populaire libraries.

[16:49] Prototype was de eerste library in 2005. Hun focus lag op het verbeteren van de usability van JavaScript. De kwaliteit van de code is fantasties. Animaties en dergelijke worden afgehandeld door een aparte library: scriptaculous

[16:50] jQuery legt haar focus op de interactie tussen JavaScript en HTML.

[16:51] YUI – 2006. Dit is een library die intern gefinancieerd is. Zij leggen hun focus op het standaardiseren van JavaScript

[16:52] DoJo – 2005. Zij hebben een sterke aanhang (IBM, AOL). Hun focus ligt op het bouwen van complete grote web applicaties. Verder hebben ze een enorme hoeveelheid functies.

[16:53] Wat heeft een library nodig heeft om zich een library te noemen.

– DOM
– Events
– AJAX
– Animations

Daarop bouwend moet het “User Interface Widgets” mogelijk maken.

[16:55] Tegenwoordig werken libraries bijna allemaal het zelfde: $();, $$();. Verder bieden alle libraries de ondersteuning voor events: observe();, click();, etc. AJAX en animaties.

[16:59] Widgets zijn componenten die je keer op keer opnieuw moet maken. Drag & Drop, Tree, Grid, etc. Al deze components worden door alle libraries ondersteund. Prototype heeft Scriptaculous, jQuery heeft jQuery UI en Dojo heeft Dijit. Yahoo heeft het ingebouwd.

[17:02] Daarnaast zijn er nog een heleboel components die door de meeste libraries ondersteund worden.

[17:05] De vormgeving van deze components is standaard geleverd door de verschillende libraries. jQuery en Yahoo UI bieden hierin een uitgebreide documentatie.

[17:06] De architectuur van de libraries is op de delen in twee├źn. Prototype en jQuery zijn bottom-up, terwijl Dojo en Yahoo UI top-down zijn. De laatste twee zijn begonnen op het gebied van widgets, maar zijn langzaam uitgegroeid.

[17:07] Prototype & jQuery zijn MIT licensed, Yahoo UI & Dojo zijn BSD licensed.

[17:09] Alle libraries hebben een goede crossbrowser support.

[17:10] Het belangrijkste is misschien wel de bestands grootte. jQuery is hier de grote winnaar terwijl Yahoo UI de grote verliezer is. Desondanks is het verschil tussen de grootste en de kleinste slechts 20Kb.

[17:12] Alle werken ze met (part-time) betaald medewerkers die werken aan de verschillende libraries.

[17:14] De libraries van vandaag de dag, bepalen de standaarden voor javascript voor de browsers. Browsers passen zich langzaam maar zeker aan op het gebied van deze libraries.

[17:17] Tutorials zijn belangrijk voor een library. jQuery, Yahoo UI en Dojo bieden een makkelijke functie waarbij je video presentaties kunt bekijken van de functies die je wilt gebruiken.

[17:19] Alle libraries zijn goed aan elkaar gewaagd. Het is dan ook kijken welke je het fijnst vind om mee te werken. Aangezien ze allen ongeveer dezelfde functies ondersteunen.

[17:30] Einde van Kings of Code. Het was een lange dag, maar zeker een leerzame. Volgend jaar zijn wij er zeker weer bij.

Op naar phpconference.. Tot dan.

Meer weten?

Gijs van Zon