Verslag PFCongrez 2008

PFCongrez
Net als vorPFCongrez, een congres voor webdevelopers georganiseerd door de vereniging PHP Freakz. Afgelopen zaterdag omstreeks 13:00 uur waren de heads Joost, Gijs, Evert en ondergetekende getuige van de eerste presentatie in het Pim Jacobstheater te Maarssen.
PFCongrez
Peter-Paul Koch, naar eigen zeggen "freelance web developer en JavaScript guru uit Amsterdam", vertelde de circa 180 aanwezige bezoekers over de voordelen van de scheiding tussen structuur, presentatie en gedrag in een webpagina. Deze vorm van het MVC (Model View Controller) ontwikkelpatroon komt in de praktijk neer op het scheiden van HTML, CSS en JavaScript in verschillende bestanden. Zo houd je je code schoon en kun je afhankelijk van elkaar in de verschillende bestanden werken. Dit betekent echter wel dat je voor één pagina al minstens twee extra requests moet maken: het .js en het .css bestand moeten naast het .html bestand apart ingeladen worden.

Peter Paul Koch
Foto: JavaScript Guru Peter Paul Koch in actie

Waar deze en andere (kleine) performance issues een grote rol spelen is bij Marktplaats. Tijdens de tweede lezing gaf Jilles Oldenbeuving, Manager Product Development van Marktplaats, tekst en uitleg over de technische (infra)structuur van een van ’s Neerlands bestbezochte websites. Met meer dan 71 miljoen pageviews per dag, 10 nieuwe advertenties per seconde, 600 zoekopdrachten per seconde, een collectie van 20 miljoen foto’s en het versturen van ruim 120 mailtjes per seconde wordt snel duidelijk waarom Marktplaats over meer dan één server beschikt. Verdeeld over drie datacenters staan meer dan 600 servers die in harmonie de load verdelen, content opslaan, databaseopdrachten verwerken, thumbnails in drie verschillende maten per afbeelding maken en backups draaien. Dat moet dan ook nog eens allemaal snel gebeuren: was men een aantal jaar geleden nog bereid om gemiddeld 7 seconden op een website te wachten, met de huidige breedband generatie is dit getal gedaald naar 3,4 seconden totdat een bezoeker afhaakt.

Na een korte pauze was het de beurt aan Stefan Koopmanschap (in Twitterland beter bekend als @skoop) van het bedrijf iBuildings, de enige Zend Partner van Nederland. Stefan gaf een introductie over zijn favoriete PHP framework Symfony en liet aan de hand van wat praktijkvoorbeelden zien hoe snel en eenvoudig je met Symfony automatisch de eerste bouwstenen van je project kunt leggen. Daarnaast was de boodschap vooral datgeen wat ook voor andere frameworks telt: probeer nooit het wiel opnieuw uit te vinden. Als iemand al een keer een code heeft gemaakt om een formulier te versturen en deze persoon wilt de code delen, dan kun je deze gebruiken om op verder te gaan, te verbeteren en zelf weer terug te geven aan de community. Leuk detail: op de sheet waarin een aantal grote Symfony projecten stonden opgesomd was naast onder andere Yahoo!, Air France, Peugeot en Renault ook DutchCowboys (waar wij aan hebben meegewerkt) opgenomen.

De laatste presentatie werd gegeven door Stephen Hay (Cinnamon Interactive) en Robert Jan Verkade (Eend). Op humoristische wijze namen zij Hyves onder de toegankelijkheids-loep. Door middel van een lokale versie hebben ze eerst een huidige Hyves pagina laten zien en deze tijdens de presentatie aangepast volgens de webrichtlijnen. Dit kwam erop neer dat de broncode van een Hyves pagina overzichtelijk en correct werd gemaakt, toegankelijk voor bijvoorbeeld blinde mensen met een voorleesbrowser en, terugkijkend op de eerste presentatie over een MVC aanpak van JavaScript, CSS en HTML, de bestandsgrootte en laadtijd met bijna 40% verminderd. Dit zorgt direct voor minder dataverkeer (1,9 terabyte per dag om precies te zijn), wat zorgt voor minder load, wat zorgt voor minder servers, dus uiteindelijk minder kosten voor Hyves. Een mooie conclusie was dat ze er zelfs dan nog niet zouden zijn, omdat design en usability nog erg veel te wensen over laten. Zo kun je je pagina ‘pimpen’ en het een zwarte achtergrond geven, maar kan een bezoeker tegelijkertijd de link ‘Laat de ongepimpte versie zien’ niet meer vinden omdat deze tekst dan dezelfde kleur heeft als de achtergrond.

Na na afloop nog een uurtje geborreld te hebben met andere webdevelopers en concullega’s, was de derde editie van het PFCongrez weer tot een goed einde gekomen. Het feit dat er geen foto’s gemaakt mochten worden en men verzocht werd de telefoon uit te zetten betekende dat er weinig ge-web-twee-punt-nuld werd door de aanwezige techneuten, maar in een internet tijdperk dat men naast elkaar nog via Twitter met elkaar communiceert is deze ‘Web 1.0 visie’ misschien wel goed voor de balans tussen de frontend en de backend van het hedendaagse Web.

Al met al blijft het PFCongrez voor slechts € 17,50 een echte aanrader waar wij ook volgend jaar zeer waarschijnlijk weer bij zullen zijn!

Meer weten?

Dimitri van Hees