Picnic ’07 Van Lovemarks tot Open Source Sewing

VorPicnic georganiseerd in de Westergas-fabriek in Amsterdam. Wij waren er afgelopen vrijdag bij. De opening op vrijdag begon goed met een presentatie van niemand minder dan Richard Hytner de vice-chairman van Saatchi & Saatchi Worldwide. Tijdens zijn speech heeft hij gesproken over de belangrijke elementen in de reclame wereld. Hoe maak je van een merk een "LoveBrand" ofwel hoe creeër je zoveel sympathie voor een merk dat mensen er van gaan houden. Voorbeelden waren Apple, Lego en Pampers als de ultieme "LoveMarks". Uiteindelijk bleek dit een duidelijk herkenbare ondertoon op het hele festival, je moet consumenten serieus nemen en zorgen dat ze zich betrokken voelen. Hierna zijn we doorgelopen naar het hart van het westen waar verschillende presentaties gehouden werden over het ontwerp van producten. Het niveau van de lezingen lag erg uiteen. Van een interessante lezing door Ben Fry over de programmeer omgeving "Processing", tot uitleg over een Open Source Sewing website waar iedereen zijn patronen kan uitwisselen aangaande kledingstukken. Een van de meest indrukwekkende van de korte presentaties was die van Shari Swan, van Streative Branding. Ze presenteerde een orginele werkwijze waarbij ze op internet zochten naar jong talent wat ze koppelen aan opdrachten voor grote klanten. Zo ontwikkelde ze samen met een aantal Zweedse jonge honden voor O2 een nieuwe telefoon, de cocoon. Het voor ons belangrijkste onderdeel van de dag kwam iets na de middag, een meeting met Dick Hardt (Sxip), Marc Canter (Broadband Mechanics, People Aggregator), Yme Bosma (Hyves), Biz Stone (Twitter) & moderator Robert Gaal (Wakoopa). Het onderwerp van deze meeting was "Portable Social Networks". De vraag die daabij centraal stond was hoe we grote social networks zoals MySpace, Facebook en Hyves zo ver krijgen dat ze de data van gebruikers - ookwel een "socialgraph" genoemd - uitwisselbaar maken tussen verschillende netwerken. Nu moet je iedere keer weer opnieuw een vriendennetwerk opbouwen. Met name Martin Spanjar van Hyves werd door Marc Canter stevig aangepakt en aangevallen op het feit dat Hyves een gesloten community is. Wellicht wordt Hyves meer open nu Yme Bosma onlangs aan boord is gestapt. Ook bij Hyves zullen de recente successen van Facebook na het openen van het platform niet onopgemerkt zijn gebleven. We zijn benieuwd naar de toekomstplannen van Hyves. Al met al was het geslaagde dag en hebben we veel nieuwe ideeën en inzichten opgedaan voor de komende tijd.

Vorige week werd het jaarlijkse media festival Picnic georganiseerd in de Westergas-fabriek in Amsterdam. Wij waren er afgelopen vrijdag bij.

De opening op vrijdag begon goed met een presentatie van niemand minder dan Richard Hytner de vice-chairman van Saatchi & Saatchi Worldwide. Tijdens zijn speech heeft hij gesproken over de belangrijke elementen in de reclame wereld. Hoe maak je van een merk een “LoveBrand” ofwel hoe creeër je zoveel sympathie voor een merk dat mensen er van gaan houden. Voorbeelden waren Apple, Lego en Pampers als de ultieme “LoveMarks”. Uiteindelijk bleek dit een duidelijk herkenbare ondertoon op het hele festival, je moet consumenten serieus nemen en zorgen dat ze zich betrokken voelen.

Hierna zijn we doorgelopen naar het hart van het westen waar verschillende presentaties gehouden werden over het ontwerp van producten. Het niveau van de lezingen lag erg uiteen. Van een interessante lezing door Ben Fry over de programmeer omgeving “Processing“, tot uitleg over een Open Source Sewing website waar iedereen zijn patronen kan uitwisselen aangaande kledingstukken. Een van de meest indrukwekkende van de korte presentaties was die van Shari Swan, van Streative Branding. Ze presenteerde een orginele werkwijze waarbij ze op internet zochten naar jong talent wat ze koppelen aan opdrachten voor grote klanten. Zo ontwikkelde ze samen met een aantal Zweedse jonge honden voor O2 een nieuwe telefoon, de cocoon.

Het voor ons belangrijkste onderdeel van de dag kwam iets na de middag, een meeting met Dick Hardt (Sxip), Marc Canter (Broadband Mechanics, People Aggregator), Yme Bosma (Hyves), Biz Stone (Twitter) & moderator Robert Gaal (Wakoopa). Het onderwerp van deze meeting was “Portable Social Networks”. De vraag die daabij centraal stond was hoe we grote social networks zoals MySpace, Facebook en Hyves zo ver krijgen dat ze de data van gebruikers – ookwel een “socialgraph” genoemd – uitwisselbaar maken tussen verschillende netwerken. Nu moet je iedere keer weer opnieuw een vriendennetwerk opbouwen. Met name Martin Spanjar van Hyves werd door Marc Canter stevig aangepakt en aangevallen op het feit dat Hyves een gesloten community is. Wellicht wordt Hyves meer open nu Yme Bosma onlangs aan boord is gestapt. Ook bij Hyves zullen de recente successen van Facebook na het openen van het platform niet onopgemerkt zijn gebleven. We zijn benieuwd naar de toekomstplannen van Hyves.

Al met al was het geslaagde dag en hebben we veel nieuwe ideeën en inzichten opgedaan voor de komende tijd.

Meer weten?

Wout Withagen