Freshheads denkt mee

Schatten van Brabant
AfSchatten van Brabant. De centrale vraag van de middag was hoe je met behulp van de huidige nieuwe web ontwikkelingen interesse kan wekken voor geschiedenis bij het grote publiek. We waren bij de sessie aanwezig op uitnodiging van Jos Kuijlen. Jos is een vriend van de opa van Dimitri, Dimitri en Jos spraken elkaar op de verjaardag van opa in Nijmegen. Zo zie je maar weer, het kan soms raar lopen en je hoeft niet altijd lid te zijn van een socialnetwork om via via interessante mensen te ontmoeten. Schatten van Brabant Wij hebben op onze beurt Polle de Maagt weer uitgenodigd om mee te brainstormen over dit onderwerp. De sessie stond onder leiding van Sandra Gevaert van Queen2be. Gelukkig had Sandra een goede methode - world café methode - om de meer dan 30 deelnemers met elkaar in discussie te laten gaan en er ook nog waardevolle informatie aan over te houden. Door iedereen wisselend te verdelen over 6 tafels met steeds dezelfde gespreksleider werd de hele brainstorm sessie in goede banen geleid. Wat mij duidelijk werd tijdens de dicussies over onderwerpen als; "wanneer spreken we van historie" en "hoe kun je met historie het grote publiek bereiken?" was dat betrokkenheid hierbij erg belangrijk is. Zodra je door de historie meer te weten kunt komen over jezelf - je eigen familie geschiedenis bijvoorbeeld - wordt het opeens interessant voor iedereen. Door het gebruik van nieuwe sociale media kun je gebruikers laten delen in belevenissen en gebeurtenissen, dat schept een band. Concreet kun je dan denken aan gebruikers die zelf foto's toevoegen aan het archief, die verhalen en ervaringen uitwisselen, samen herinneringen ophalen en nog veel meer. Ik denk dat er die middag een aantal erg goede invalshoeken zijn ontstaan. Ik hoop dat het Geurt Grosveld van Schatten van Brabant heeft geholpen bij het ontwikkelen van een nieuwe visie voor het aanbieden van de Brabantse historie aan het grote publiek. Het heeft ons in iedergeval ook aan het denken gezet op een breder vlak. Wat kun je met tijd en internet, is dat in kaart te brengen? Alle acties op internet worden gekoppeld aan een tijd, bij iedere blogpost, bij video's etc. wordt een tijd opgeslagen, wij denken na over hoe je dat - ten opzichte van elkaar - zou kunnen visualiseren. Binnenkort meer hierover. Later, na de brainstorm sessie hebben we met Polle nog een biertje gedronken bij Freshheads. Snel weer eens afspreken bij Anvers ;)

Afgelopen woensdag waren wij (Dimitri en Wout) aanwezig bij een brainstormsessie over Schatten van Brabant. De centrale vraag van de middag was hoe je met behulp van de huidige nieuwe web ontwikkelingen interesse kan wekken voor geschiedenis bij het grote publiek.

We waren bij de sessie aanwezig op uitnodiging van Jos Kuijlen. Jos is een vriend van de opa van Dimitri, Dimitri en Jos spraken elkaar op de verjaardag van opa in Nijmegen. Zo zie je maar weer, het kan soms raar lopen en je hoeft niet altijd lid te zijn van een socialnetwork om via via interessante mensen te ontmoeten.

Schatten van Brabant

Wij hebben op onze beurt Polle de Maagt weer uitgenodigd om mee te brainstormen over dit onderwerp.

De sessie stond onder leiding van Sandra Gevaert van Queen2be. Gelukkig had Sandra een goede methode – world café methode – om de meer dan 30 deelnemers met elkaar in discussie te laten gaan en er ook nog waardevolle informatie aan over te houden. Door iedereen wisselend te verdelen over 6 tafels met steeds dezelfde gespreksleider werd de hele brainstorm sessie in goede banen geleid.

Wat mij duidelijk werd tijdens de dicussies over onderwerpen als; “wanneer spreken we van historie” en “hoe kun je met historie het grote publiek bereiken?” was dat betrokkenheid hierbij erg belangrijk is. Zodra je door de historie meer te weten kunt komen over jezelf – je eigen familie geschiedenis bijvoorbeeld – wordt het opeens interessant voor iedereen. Door het gebruik van nieuwe sociale media kun je gebruikers laten delen in belevenissen en gebeurtenissen, dat schept een band. Concreet kun je dan denken aan gebruikers die zelf foto’s toevoegen aan het archief, die verhalen en ervaringen uitwisselen, samen herinneringen ophalen en nog veel meer. Ik denk dat er die middag een aantal erg goede invalshoeken zijn ontstaan. Ik hoop dat het Geurt Grosveld van Schatten van Brabant heeft geholpen bij het ontwikkelen van een nieuwe visie voor het aanbieden van de Brabantse historie aan het grote publiek.

Het heeft ons in iedergeval ook aan het denken gezet op een breder vlak. Wat kun je met tijd en internet, is dat in kaart te brengen? Alle acties op internet worden gekoppeld aan een tijd, bij iedere blogpost, bij video’s etc. wordt een tijd opgeslagen, wij denken na over hoe je dat – ten opzichte van elkaar – zou kunnen visualiseren. Binnenkort meer hierover.

Later, na de brainstorm sessie hebben we met Polle nog een biertje gedronken bij Freshheads. Snel weer eens afspreken bij Anvers 😉

Meer weten?

Wout Withagen