Verslag PHP Conference

De eerste presentatie van Cal Evans
AfDutch PHP Conference plaats in de Amsterdam RAI. Uiteraard waren wij erbij en zoals beloofd via deze post een kleine impressie van wat zoal de revue passeerde. Na keurig ontvangen te zijn begon om 10:30 uur de eerste presentatie; Cal Evans (Zend Technologies) betrad met zijn volgestickerde laptop het podium om te vertellen hoe je makkelijk een mashup kunt maken met behulp van PHP. Het is dat hij geen internetverbinding kreeg maar anders had het publiek een keurige applicatie gezien dat met behulp van de "UPS RFID API" en Google Maps de route en huidige positie van een bestelling op het scherm zette. De eerste presentatie van Cal Evans De eerste presentatie van Cal Evans Drie kwartier later was het woord aan Kevlin Henney, een humoristische Britse consultant die bij gebrek aan beamer functionaliteiten maar een kwartier moppen ging staan tappen. Toen zijn slides eindelijk op het witte doek verschenen begon zijn presentatie "Objects of Desire", waar hij programmeertaal vergeleek met mensentaal. Erg leuk en interessant. Gaylord Aulke over het Zend Framework Gaylord Aulke over het Zend Framework Een prima lunch verder begonnen om 13:00 uur de parallelsessie's, verdeeld over drie zalen. Wij waren aanwezig in de grote zaal waar Gaylord Aulke (Director Professional Services Europe, Zend) het Zend Framework nader toelichtte. Tijdens zijn presentatie werd duidelijk hoeveel verschillende PHP frameworks er al bestaan en het moge duidelijk zijn dat dit de volgende generatie van programmeren wordt. Direct na de presentatie hebben Joost, ik, Gijs en Joost dan ook een kleine techmeeting gehouden en het ziet ernaar uit dat ook Freshheads in de toekomst hiermee gaat werken. Door de grote community die Zend heeft opgebouwd werken er wereldwijd duizenden programmeurs gratis mee aan het verbeteren van dit product. Korte techmeeting na de presentatie over het Zend Framework Korte techmeeting na de presentatie over het Zend Framework De ronde erna vertelde Lukas Kahwe Smith over PHP Data Objects, een manier om via een API verbinding te maken met een database zodat een applicatie database-onafhankelijk kan worden. Volgens mij was de algemene conclusie echter dat het aantal nadelen van deze technologie groter was dan het aantal voordelen. Zo gaat het ten kostte van de snelheid en kost het meer code (en dus man-uren) om een simpele query uit te voeren. Het voordeel dat je hiermee dezelfde applicatie op verschillende soorten databases kan laten draaien lijkt ons niet voldoende om dit serieus in gebruik te nemen. Gijs had er zin in Gijs had er zin in Na een half uurtje pauze verplaatsten wij ons naar één van de twee kleine zalen, om daar Herman van Dompseler van SURFnet en Hellup.nl aan het woord te zien over een Web 2.0 applicatie die SURFnet binnenkort gaat lanceren: de SURFnet videotheek. Voor de techies in de zaal (en dat zijn er uiteraard wat zoals je kunt verwachten op een PHP conferentie) was de benadering van Web 2.0 een compleet nieuw verhaal en dan ook machtig interessant. Aangezien wij ons ook in de Web 2.0 wereld begeven met projecten als Het Internet Adresboek en SeeYouDance is de ideologie achter Web 2.0 ons wel duidelijk en dus weinig vernieuwend, al was het wel interessant te weten dat ze zelfs aan OpenID hebben gedacht maar nu eenmaal als overheidsinstelling gebonden zijn aan het A-Select authenticatie systeem (dit wordt ook gebruikt bij DigiD). Een paar features van het product (wat eigenlijk een soort Nederlandse YouTube voor wetenschappelijke filmpjes wordt) verrasten mij wel positief. Zo worden filmpjes niet alleen voor preview omgezet naar Flash video zoals bij YouTube, maar kan een gebruiker ook ter plekke kiezen het filmpje in een aantal andere formaten te downloaden, waaronder zelfs in HD-kwaliteit. Tevens worden er API's beschikbaar gesteld zodat iedereen kan helpen 's Neerlands grootste wetenschappelijke video database te realiseren en is het compleet uitgerust met social bookmark tools, user generated content en een fancy lay-out. Colaatjes tijdens de pauze Colaatjes tijdens de pauze De laatste lezing van de dag werd in de grote zaal gegeven door Derick Rethans, een Nederlander die in Noorwegen woont en verzocht werd zijn presentatie in het Engels te houden. Hij vertelde over het fenomeen "Test-Driven Development", wat een andere manier van testen is dan menig programmeur gewend zal zijn. De truc is om vóór ook maar één woord geprogrammeerd te hebben al een test-case te schrijven. Hierna dien je tijdens de ontwikkelfase elk component van de applicatie apart aan een aantal tests te onderwerpen om te kijken of deze voldoende gedekt worden. Een vrij technisch verhaal op het eind van de dag waar de moraal eigenlijk de volgende was: "als er vooraf meer tijd gestoken wordt in het testen van een applicatie zal het op de lange termijn tijd besparen". Dit is vooral voor zeer grote technische applicaties van belang, maar bij de ontwikkeling van 'gewone' websites kost dit overdreven veel tijd. Klokslag 17:00 uur begon er een gezellige borrel in de foyer. Na een korte reflectie op de dag stelden we dat het een geslaagde conferentie was die wellicht aan het begin staat van een paar ingrijpende veranderingen op de technische afdeling van Freshheads ;-)

Afgelopen zaterdag vond de eerste editie van de Dutch PHP Conference plaats in de Amsterdam RAI. Uiteraard waren wij erbij en zoals beloofd via deze post een kleine impressie van wat zoal de revue passeerde.

Na keurig ontvangen te zijn begon om 10:30 uur de eerste presentatie; Cal Evans (Zend Technologies) betrad met zijn volgestickerde laptop het podium om te vertellen hoe je makkelijk een mashup kunt maken met behulp van PHP. Het is dat hij geen internetverbinding kreeg maar anders had het publiek een keurige applicatie gezien dat met behulp van de “UPS RFID API” en Google Maps de route en huidige positie van een bestelling op het scherm zette.

De eerste presentatie van Cal Evans
De eerste presentatie van Cal Evans

Drie kwartier later was het woord aan Kevlin Henney, een humoristische Britse consultant die bij gebrek aan beamer functionaliteiten maar een kwartier moppen ging staan tappen. Toen zijn slides eindelijk op het witte doek verschenen begon zijn presentatie “Objects of Desire”, waar hij programmeertaal vergeleek met mensentaal. Erg leuk en interessant.

Gaylord Aulke over het Zend Framework
Gaylord Aulke over het Zend Framework

Een prima lunch verder begonnen om 13:00 uur de parallelsessie’s, verdeeld over drie zalen. Wij waren aanwezig in de grote zaal waar Gaylord Aulke (Director Professional Services Europe, Zend) het Zend Framework nader toelichtte. Tijdens zijn presentatie werd duidelijk hoeveel verschillende PHP frameworks er al bestaan en het moge duidelijk zijn dat dit de volgende generatie van programmeren wordt. Direct na de presentatie hebben Joost, ik, Gijs en Joost dan ook een kleine techmeeting gehouden en het ziet ernaar uit dat ook Freshheads in de toekomst hiermee gaat werken. Door de grote community die Zend heeft opgebouwd werken er wereldwijd duizenden programmeurs gratis mee aan het verbeteren van dit product.

Korte techmeeting na de presentatie over het Zend Framework
Korte techmeeting na de presentatie over het Zend Framework

De ronde erna vertelde Lukas Kahwe Smith over PHP Data Objects, een manier om via een API verbinding te maken met een database zodat een applicatie database-onafhankelijk kan worden. Volgens mij was de algemene conclusie echter dat het aantal nadelen van deze technologie groter was dan het aantal voordelen. Zo gaat het ten kostte van de snelheid en kost het meer code (en dus man-uren) om een simpele query uit te voeren. Het voordeel dat je hiermee dezelfde applicatie op verschillende soorten databases kan laten draaien lijkt ons niet voldoende om dit serieus in gebruik te nemen.

Gijs had er zin in
Gijs had er zin in

Na een half uurtje pauze verplaatsten wij ons naar één van de twee kleine zalen, om daar Herman van Dompseler van SURFnet en Hellup.nl aan het woord te zien over een Web 2.0 applicatie die SURFnet binnenkort gaat lanceren: de SURFnet videotheek. Voor de techies in de zaal (en dat zijn er uiteraard wat zoals je kunt verwachten op een PHP conferentie) was de benadering van Web 2.0 een compleet nieuw verhaal en dan ook machtig interessant. Aangezien wij ons ook in de Web 2.0 wereld begeven met projecten als Het Internet Adresboek en SeeYouDance is de ideologie achter Web 2.0 ons wel duidelijk en dus weinig vernieuwend, al was het wel interessant te weten dat ze zelfs aan OpenID hebben gedacht maar nu eenmaal als overheidsinstelling gebonden zijn aan het A-Select authenticatie systeem (dit wordt ook gebruikt bij DigiD). Een paar features van het product (wat eigenlijk een soort Nederlandse YouTube voor wetenschappelijke filmpjes wordt) verrasten mij wel positief. Zo worden filmpjes niet alleen voor preview omgezet naar Flash video zoals bij YouTube, maar kan een gebruiker ook ter plekke kiezen het filmpje in een aantal andere formaten te downloaden, waaronder zelfs in HD-kwaliteit. Tevens worden er API’s beschikbaar gesteld zodat iedereen kan helpen ’s Neerlands grootste wetenschappelijke video database te realiseren en is het compleet uitgerust met social bookmark tools, user generated content en een fancy lay-out.

Colaatjes tijdens de pauze
Colaatjes tijdens de pauze

De laatste lezing van de dag werd in de grote zaal gegeven door Derick Rethans, een Nederlander die in Noorwegen woont en verzocht werd zijn presentatie in het Engels te houden. Hij vertelde over het fenomeen “Test-Driven Development”, wat een andere manier van testen is dan menig programmeur gewend zal zijn. De truc is om vóór ook maar één woord geprogrammeerd te hebben al een test-case te schrijven. Hierna dien je tijdens de ontwikkelfase elk component van de applicatie apart aan een aantal tests te onderwerpen om te kijken of deze voldoende gedekt worden. Een vrij technisch verhaal op het eind van de dag waar de moraal eigenlijk de volgende was: “als er vooraf meer tijd gestoken wordt in het testen van een applicatie zal het op de lange termijn tijd besparen”. Dit is vooral voor zeer grote technische applicaties van belang, maar bij de ontwikkeling van ‘gewone’ websites kost dit overdreven veel tijd.

Klokslag 17:00 uur begon er een gezellige borrel in de foyer. Na een korte reflectie op de dag stelden we dat het een geslaagde conferentie was die wellicht aan het begin staat van een paar ingrijpende veranderingen op de technische afdeling van Freshheads 😉

Meer weten?

Dimitri van Hees