Het Internet Adresboek

Socwww.internetadresboek.nl. Eén centrale plaats Naast e-mail en URL (het adres van een website) zijn er inmiddels vele verschillende soorten internetadressen. Denk hierbij aan weblogs, instant messaging, VoIP (zoals Skype) en uitzonderlijk populaire communities als Hyves, MySpace of YouTube. Het Internet Adresboek heeft één plaats gecreëerd waar alle adressen wereldwijd verzameld zijn en waar iedereen elkaar kan vinden en gevonden kan worden. Zoeken en vinden In Het Internet Adresboek zoekt men naar internetadressen van personen. Een gebruiker kan zich op de site aanmelden met alle soorten internetadressen die hij wenst te tonen. Deze gegevens zijn vervolgens vindbaar voor alle bezoekers. Daarnaast zoekt Het Internet Adresboek 'live' naar personen op internet. Dit houdt in dat Het Internet Adresboek direct verbinding maakt met - en zoekt in - verschillende sociale netwerken zoals Hyves, LinkedIn en MySpace. Mijn Internet Adresboek Elke geregistreerde gebruiker kan gebruik maken van 'Mijn Internet Adresboek'. Dit is een online adresboek waarmee de gebruiker al zijn contacten kan beheren. Deze gegevens zijn vervolgens door hem/haar overal ter wereld op te vragen en zijn altijd up-to-date; als één van de contacten zijn of haar gegevens wijzigt, wordt de gebruiker hiervan op de hoogte gesteld. Het is tevens mogelijk om groepen aan te maken en de contacten daarin onder te verdelen (bijvoorbeeld vrienden, collega's, voetbal, etc.) De gebruiker kan met één klik contacten aan zijn adresboek toevoegen. Daarnaast kan de gebruiker per e-mail anderen uitnodigen zodat ook deze aan het adresboek toegevoegd worden. Most Wanted Wanneer een gebruiker een persoon niet kan vinden op Het Internet Adresboek, kan deze gebruiker een 'Wanted' plaatsen. De gebruiker plaatst hiermee een oproep naar een persoon wiens gegevens niet te achterhalen zijn via Het Internet Adresboek. Met onder andere vermeldingen in Google en RSS feeds tracht Het Internet Adresboek deze personen met elkaar in contact te laten komen. Deze functie wordt in de nabije toekomst uitgebreid naar een breed netwerk met wereldwijd bereik. Referenties Afgelopen vrijdag (22-9-06) is het nieuwe Internet Adresboek online gegaan. Dit weekend schreef Pete Cashmore, dé goeroe op het gebied van sociale netwerken en web 2.0 applicaties, een zeer positief stuk over dit Nederlandse initiatief. http://mashable.com/2006/09/22/the-internet-address-book-social-networks-in-one-place/ Wereldwijd verspreidt dit nieuws zich nu binnen het vakgebied onder andere via RSS news feeds. De website scoort momenteel dan ook erg hoog op de web 2.0 site Digg.com. htthttp://www.digg.com/tech_news/The_Internet_Address_Book Momenteel is ook de Nederlandse media op de hoogte. Op onder andere NU.nl haalde Het Internet Adresboek weer 'voorpagina nieuws'! http://www.nu.nl/news/834009/50/rss/Alle_online_identiteiten_op_één_plek.htmlhtml

Sociale interactie tussen mensen speelt zich steeds vaker af op internet. Gebruikers van het internet hebben in veel gevallen meerdere internetadressen, zoals Skype, Hyves, MySpace en e-mail. Deze gebruikers hebben behoefte aan één bron voor het vinden en beheren van deze contactgegevens. Dit komt onder andere naar voren in recente onderzoeken van De Telefoongids en Ruigrok/NetPanel. Hieruit blijkt tevens dat 60% van de Nederlanders inmiddels beschikt over een internetadres dat gekoppeld is aan een sociaal netwerk. Het nieuwe Internet Adresboek speelt in op deze trend en biedt één centrale plaats aan voor al deze adressen, www.internetadresboek.nl.

Eén centrale plaats
Naast e-mail en URL (het adres van een website) zijn er inmiddels vele verschillende soorten internetadressen. Denk hierbij aan weblogs, instant messaging, VoIP (zoals Skype) en uitzonderlijk populaire communities als Hyves, MySpace of YouTube. Het Internet Adresboek heeft één plaats gecreëerd waar alle adressen wereldwijd verzameld zijn en waar iedereen elkaar kan vinden en gevonden kan worden.

Zoeken en vinden
In Het Internet Adresboek zoekt men naar internetadressen van personen. Een gebruiker kan zich op de site aanmelden met alle soorten internetadressen die hij wenst te tonen. Deze gegevens zijn vervolgens vindbaar voor alle bezoekers. Daarnaast zoekt Het Internet Adresboek ‘live’ naar personen op internet. Dit houdt in dat Het Internet Adresboek direct verbinding maakt met – en zoekt in – verschillende sociale netwerken zoals Hyves, LinkedIn en MySpace.

Mijn Internet Adresboek
Elke geregistreerde gebruiker kan gebruik maken van ‘Mijn Internet Adresboek’. Dit is een online adresboek waarmee de gebruiker al zijn contacten kan beheren. Deze gegevens zijn vervolgens door hem/haar overal ter wereld op te vragen en zijn altijd up-to-date; als één van de contacten zijn of haar gegevens wijzigt, wordt de gebruiker hiervan op de hoogte gesteld. Het is tevens mogelijk om groepen aan te maken en de contacten daarin onder te verdelen (bijvoorbeeld vrienden, collega’s, voetbal, etc.) De gebruiker kan met één klik contacten aan zijn adresboek toevoegen. Daarnaast kan de gebruiker per e-mail anderen uitnodigen zodat ook deze aan het adresboek toegevoegd worden.

Most Wanted
Wanneer een gebruiker een persoon niet kan vinden op Het Internet Adresboek, kan deze gebruiker een ‘Wanted’ plaatsen. De gebruiker plaatst hiermee een oproep naar een persoon wiens gegevens niet te achterhalen zijn via Het Internet Adresboek. Met onder andere vermeldingen in Google en RSS feeds tracht Het Internet Adresboek deze personen met elkaar in contact te laten komen. Deze functie wordt in de nabije toekomst uitgebreid naar een breed netwerk met wereldwijd bereik.

Referenties
Afgelopen vrijdag (22-9-06) is het nieuwe Internet Adresboek online gegaan. Dit weekend schreef Pete Cashmore, dé goeroe op het gebied van sociale netwerken en web 2.0 applicaties, een zeer positief stuk over dit Nederlandse initiatief.
http://mashable.com/2006/09/22/the-internet-address-book-social-networks-in-one-place/

Wereldwijd verspreidt dit nieuws zich nu binnen het vakgebied onder andere via RSS news feeds.
De website scoort momenteel dan ook erg hoog op de web 2.0 site Digg.com.
htthttp://www.digg.com/tech_news/The_Internet_Address_Book

Momenteel is ook de Nederlandse media op de hoogte. Op onder andere NU.nl haalde Het Internet Adresboek weer ‘voorpagina nieuws’!
http://www.nu.nl/news/834009/50/rss/Alle_online_identiteiten_op_één_plek.htmlhtml

Meer weten?

Joost Gielen